Cercar en aquest blog

divendres, 20 d’octubre del 2017

La capsa entròpica

dibuixos claudi





El MNAC ens presenta ara l’exposició Francesc Torres. El museu d'objectes perduts [La capsa entròpica], que es pot visitar des d'avui mateix i fins al 14 de gener de 2018.





Francesc Torres. El museu d'objectes perduts [La capsa entròpica]


A mig camí entre el comissariat i l’obra d’art, el projecte que l’artista Francesc Torres (Barcelona, 1950) ha preparat per al Museu Nacional d’Art de Catalunya explora la col·lisió frontal entre la història i la cultura, alhora que reflexiona sobre la naturalesa mateixa dels museus. Torres s’ha capbussat en les reserves del Museu Nacional per fer emergir els “objectes perduts” que ara s’exposen: les pintures cremades de la catedral de Vic, de Sert, retaules, nus femenins i escultures vandalitzades en diferents moments històrics, obres rescatades de demolicions o amagades durant la dictadura.


L’exposició avança en la línia impulsada pel Museu Nacional, que afavoreix la intervenció d’artistes contemporanis a la col·lecció.

 
En paraules de l’artista, aquest projecte “explica què passa quan història i cultura col·lisionen, qui surt més malparat i què passa amb això. I també parla de la importancia que hi hagi algú que es cuidi que aquest allau de residus meravellosos no es perdin. Si no hi ha museus no hi ha història, no hi ha memòria i tampoc excel·lència”.

 
El director del Museu Nacional, Pepe Serra, ha explicat que aquest projecte “parla del sentit mateix del museu, també de les col·leccions, dels fets històrics i els avatars que han patit, així com de les decisions que s’han pres en un moment donat. Representa un gran esforç de transparència i de transgressió, i una reivindicació del paper del museu, que té una gran capacitat per generar discurs en present. El 2017, sota la mirada d’un artista, obres medievals, del segle XIX, modernistes o de la primera meitat del segle XX, interroguen el visitant. És per aquesta raó que diem que tots els museus són contemporanis. A través de l’art un fet històric determinat s’eleva i ens interpel·la”.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada