Cercar en aquest blog

dilluns, 10 d’abril del 2017

Anatomia d’una illa a ulls clucs



dibuixos claudi
Publico contingut del correu enviat per l'Òscar Bardají relacionat amb l'exposició de Jordi Fulla al Museu de Montserrat.


Òscar Bardají
Director del Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat.





Anatomia d’una illa a ulls clucs és el títol d’una gran instal·lació comissariada per Albert Mercadé, ubicada a la Sala Daura

obra Fulla



El Museu de Montserrat presenta, de la mà de Jordi Fulla, una mirada inèdita i transcendent sobre els punts de relació estètics entre Orient i Occident.


A la mostra, que es pot veure del 8 d’abril a l’11 de setembre, aquest artista de carcassa occidental fascinat per la mirada oriental ha mirat de capturar el punt de tensió estètica entre totes dues cultures.





L’estètica i el pensament orientals són una de les fonts d’inspiració primordials del pintor Jordi Fulla d’ençà el seu primer viatge al Japó, l’any 2005. Deu any més tard, Fulla torna a visitar el país nipó amb l’objectiu d’iniciar un nou projecte artístic, immers en els valors que sempre el van captivar de l’illa, i en contrast amb el seu imaginari de pintor occidental. D’aquí neix el projecte expositiu Anatomia d’una illa a ulls clucs, que es pot visitar a la Sala Daura del Museu de Montserrat (MDM) fins l’11 de setembre, i que s’ha gestat durant més de dotze mesos en estret diàleg amb el comissari de la mostra, Albert Mercadé, amb qui ha compartit pensaments, referències literàries, pictòriques, filosòfiques a través d’un intercanvi epistolar. 




Jordi Fulla és un artista de carcassa occidental fascinat per la mirada oriental. L’ull d’occidental l’empeny com a artista a calcular, mesurar, reproduir, cartografiar, alterar. L’oriental, en canvi, el porta a buidar, suggerir i fusionar-se amb una natura que sempre l’ha meravellat des de la distància. A Anatomia d’una illa a ulls clucs Jordi Fulla ha mirat de capturar el punt de tensió estètica entre totes dues cultures. L’eix de l’exposició pivota entorn una gran instal·lació a l’espai central de la Sala Daura del MDM, en la qual l’artista ha recreat el que els japonesos anomenen com un món flotant: un indret indeterminat que congela un o diferents instants físics o mentals –un accident natural, una estranyesa de la natura, una impressió sublim. Pintures, escultures i dibuixos es condensen en aquest espai intermig, amplificador de moltes de les preocupacions inherents a l’artista: la dualitat entre artifici i natura, entre llum i foscor, entre realitat i ficció.






El dispositiu ideat per Jordi Fulla està basat en la seva obsessió natural per les illes, motiu pel qual ha encarat el projecte de Montserrat com si es tractés d’un viatge iniciàtic, en exploració d’una illa alhora estranya i remota. Tòtems, roques, illes, mars interiors, barrancs, icebergs… L’anatomia d’una illa traçada a palpentes, amb l’obscuritat pròpia del viatge espiritual que l’ha permès divisar tot un fecund món d’imatges de gran profunditat psicològica.


Òscar Bardají
Director del Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat
Director de Montserrat Ràdio (100,6FM / www.montserratcomunicacio.cat)
93 877 77 75 / 606 942 948





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada