Cercar en aquest blog

diumenge, 12 de febrer del 2017

En la mort de Ramon Planes

dibuixos claudi
Mor Ramon Planes, autor del cartell de Carnaval d’Olot 2017, poques hores després de presentar-lo al Casal Marià.



La presentació del Carnaval d’Olot 2017 s’ha vist estroncada aquest matí, quan de manera sobtada ha mort Ramon Planes, l’autor del cartell de Carnestoltes d’Olot d’enguany. Planes s’ha aixecat normalment aquest matí i, després d’esmorzar, hauria patit un infart que no ha pogut superar. Segons ha pogut saber Olot Televisió ja havia patit problemes coronaris anteriorment, però que havia superat satisfactòriament.

Així es presentava el pintor en la seva biografia:

Vaig iniciar-me en la pintura en una època on dominava l’abstracció. Això em va dur a plantejar la meva figuració tenint molt en compte els aspectes específics de la pràctica pictòrica (procediment, matèria, ....) per tal de no subordinar-los mai als motius temàtics.

obres Ramon


M’inspira la realitat immediata i quotidiana i els temes els trobo intuïtivament. Un cop sóc conscient  que un tema m’ha escollit l’hi dedico una llarga atenció fins que provoco, per tempteig, la seva plena “revelació”.


El meu propòsit és que l’espectador vegi simultàniament tant el motiu com “la pintura”, ja que l’execució tècnica  i el tema son igual de rellevants per  transmetre  el contingut de l’obra.


Treballo per sèries que sovint s’aturen en el moment d’iniciar-ne una de nova, però que puc reprendre anys després. Són sèries obertes i entrellaçades que únicament finalitzaran el dia que ja no pinti més.


Aquestes sèries comparteixen una poètica que  tracta del temps, del canvi en totes les coses,  de la vida com un viatge de destí incert, de moments fugaços especials i a vegades privilegiats, els quals són l’únic premi que en traurem si sabem ser-ne receptius en mig dels tràfecs i esforços a què ens sotmet el dia a dia.




Ramon Planes i Serra (Lleida, 1953) vivia a Olot des del 1976, any que va escollir com a destí de treball l’Escola Malagrida. Quan va arribar tenia 23 anys, i havia acabat la carrera de magisteri amb el número u de la seva promoció, cosa que volia dir, segons la normativa d’aquell moment, tenir plaça directa en un centre d’ensenyament. El seu interès per obtenir una plaça a Olot, on assegura que no havia estat mai, era pel fet de poder-se matricular a l’Escola de Belles Arts, ja que li interessava ampliar els coneixements artístics. Tot i que havia tingut una primera formació artística a la seva població nadiua, volia eixamplar horitzons i aprofundir tant els aspectes teòrics de l’art com els tècnics i així ho va fer en terres garrotxines. El realisme abstracte era la corrent artística en que s’emmarcava.



http://ramonplanes.com/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada