Cercar en aquest blog

dijous, 3 de novembre del 2016

El Museu d’Art Jaume Morera adquireix l’obra La castiza de Baldomer Gili Roig

dibuixos claudi
Recullo contingut del correu que m'envien des del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida relacionat amb l'adquisició de l'obra "La castiza" de Baldomer Gili Roig.

La Generalitat de Catalunya ha exercit el dret de tempteig sobre dues obres d’artistes lleidatans en una subhasta celebrada dimecres passat a la sala barcelonina Balclis. Es tracta de dos olis sobre tela, un de Baldomer Gili Roig, titulat La castiza i datat del 1915 i un altre d’Antoni Garcia Lamolla, Sense títol, datat de l’any 1935. 


El Museu d’Art Jaume Morera és qui ha adquirit, a través del dret de tempteig exercit per la Generalitat, l’obra de Gili Roig, que passarà a ampliar la representació d’aquest artista amb una obra que va rebre en el seu dia una medalla a l’Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid. 



La castiza

L’obra La castiza, adquirida per 2.500 euros, participa de l’estètica costumista del pintor Gili i Roig, que s’inspira en la realitat popular i en escenes quotidianes, que trasllada a la tela amb un realisme
absolut. 
Estem davant d’una de les obres més reeixides d’aquesta tendència costumista i centrada bàsicament en la reproducció de figures arquetípiques extretes de la pintura folklòrica de tradició castellana. Aquest fou un dels trets que singularitzen la producció d’aquest pintor.

Baldomer Gili Roig,
 
Antoni Garcia Lamolla
En el cas de l’obra de Garcia Lamolla, adjudicada pel preu de sortida de la licitació, 18.000 euros, forma part de l’escassa producció surrealista que l’artista va desenvolupar just abans de la Guerra Civil, una de les més representatives del seu estil. S’hi veuen unes formes orgàniques, que enocasions recorden l’anatomia d’un cavall, i comparteixen espai amb la silueta d’un home amb elsbraços amunt. L’obra es caracteritza per una factura de pinzellada plana i per una gamma cromàtica de grisos i blaus, característics d’aquest moment estilístic del pintor. Amb aquesta adquisició la Generalitat amplia la representació de les avantguardes dels anys trenta a la Col·lecció Nacional.

Obra Lamolla

Oriol Bosch Bausà
Museu d'Art Jaume Morera
Carrer Major, 31 (Edifici Casino)
25007 Lleida
tel. 973 700 419 (ext. 1729)
fax. 973 700 487
c/e:
obosch@paeria.cat
www.paeria.cat/mmorera
 
https://ca.wikipedia.org/wiki/Baldomer_Gili_i_Roig



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada