Cercar en aquest blog

dissabte, 7 de maig del 2016

La moneda de Pere IV de Catalunya


dibuixos claudi
La moneda d’un rei proscrit: Pere IV de Catalunya (1464-1466)

 El Museu Nacional d'Art de Catalunya exposa una excepcional i rara moneda adquirida per la Generalitat de Catalunya

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va adquirir el 2015 i dipositar al museu un excepcional exemplar de pacífic d’or de Barcelona de Pere IV, dit el Conestable de Portugal. L’adquisició d’aquesta moneda, que suposa una important incorporació a la col·lecció del Gabinet Numismàtic de Catalunya,  així com la commemoració del 550è aniversari de la mort del monarca, el 1466, han propiciat que el seminari d’enguany es dediqui a les emissions del seu breu però apassionant regnat (1464-1466).

Pere IV, infant portuguès i nét del darrer comte d’Urgell, va ser proclamat rei d'Aragó i comte de Barcelona durant la Guerra Civil (1462-1472) que va enfrontar les institucions de Catalunya amb Joan II, el Sense Fe. Per aquest motiu arrossega històricament l’estigma de rei intrús i proscrit.

Durant dos dies, el 10 i 12 de maig, de 17 a 20 h,  es farà, primer, una  introducció política al breu, encara que intens, regnat del monarca. A continuació, es parlarà de la creació del pacífic com a nou nominal, així com de la resta d’emissions fetes a nom del sobirà tant a la seca de Barcelona com a les diverses seques d’emergència que es van establir en plena Guerra Civil. Finalment, s’emmarcarà el període des de la perspectiva de la divisa internacional de referència, des del florí de Florència fins al ducat de Venècia, i les seves conseqüències a la Corona d’Aragó.

A partir del dia 10 de maig, la moneda recentment adquirida s’exposarà a les sales del Gabinet Numismàtic, on romandrà de manera definitiva.


Museu Nacional d'Art de Catalunya
Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona
T. +34 93 622 03 60
premsa@museunacional.cat
www.museunacional.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada