Cercar en aquest blog

dimecres, 17 de febrer del 2016

Manuel Viola, en recuerdo del porvenir.

dibuixos claudi















L’exposició Manuel Viola, en recuerdo del porvenir. Retrospectiva 1933‐1985 s’inaugurarà demà dijous, 18 de febrer, al Palacio Sástago de la Diputación Provincial de Zaragoza, i a la tardor es presentarà al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

Manuel Viola

obres Viola
Saragossa i Lleida commemoren el centenari del pintor Manel Viola amb l’exposició Manuel Viola, en recuerdo del porvenir. Retrospectiva 1933‐1985, que es pot visitar a partir de demà al Palacio Sástago de la Diputación Provincial de Zaragoza i que es presentarà a la tardor al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.
 
La tinent d’alcalde i regidora de Polítiques a Favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports, juntament amb el director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro, assisteixen demà a la inauguració de l’exposició, organitzada per la Diputació Provincial de Zaragoza. La mostra commemora el centenari del naixement del gran pintor saragossà José Viola Gamón, més conegut artísticament com a Manuel Viola i company inseparable de dos dels artistes més rellevants de Lleida, Leandre Cristòfol i Antoni Garcia Lamolla.



Viola, que fou membre del grup El Paso (el col∙lectiu plàstic més important de la segona meitat del segle XX), va ser un dels artífexs de la renovació de la pintura espanyola de postguerra. 
Viola, després de transitar pel surrealisme de pre‐guerra, primer a la ciutat de Lleida i després a la de Barcelona, i de l’exili francès, connectà la gestualitat de l’abstracció lírica francesa amb la tradició de la pintura espanyola (en la estela de El Greco y Zurbarán, però sobretot de Goya, arribant a ser un dels més destacats pintors de l’informalisme espanyol. Si, com s’ha dit, el blanc i el negre foren els colors del grup El Paso, un dels seus accents més intensos els posà Viola a partir del seu mític quadre “La saeta” (1958). L’exposició, però, també tracta amb profusió la seva faceta de poeta i dibuixant surrealista, el vessant artístic de Viola més directament relacionat amb la ciutat de Lleida.

Aquesta exposició encaixa en la línia encetada anteriorment pel Museu d’Art Jaume Morera de Lleida amb les exposicions dedicades a Leandre Cristòfol, Enric Crous i Antoni Lamolla, amb motiu del centenari dels seus respectius naixements, i que tenien com a objectiu la revisió d’una de les “generacions” més prolífiques de l’art lleidatà:


Per això, cent anys després del naixement de Manuel Viola, el Museu d'Art Jaume Morera presentarà a la ciutat de Lleida durant la tardor de 2016 aquesta mostra retrospectiva dedicada a la figura d’aquest artista. Viola compartí amb Cristòfol i Antoni Garcia Lamolla tota mena d’inquietuds al voltant del món del pensament i la creació contemporània i la seva estada a Lleida acabaria per deixar una decisiva petjada en la seva personalitat i trajectòria.


La mostra, de caràcter retrospectiu, aborda totes i cadascuna de les etapes creatives de l’autor, organitzades en el següents àmbits temàtics: Manuel Viola, pintor poético; El surrealismo, Lérida, 1933, Barcelona, 1936; La Main à Plume, 1940‐1945; El hospital Sainte‐Anne, París 1945; El regreso a España, 1948; La abstraction lyrique, París 1955‐1958; De Goya a Viola: La saeta, 1958; Grupo El Paso, en blanco y negro; Viola, abstracto universal; Viola, entre Sudamérica y España; Vida y muerte de Manuel Viola.


L’exposició es podrà veure del 18 de febrer fins al 30 de maig de 2016 al Palacio de Sástago de la Diputación Procincial de Zaragoza..


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada