Cercar en aquest blog

diumenge, 13 de setembre del 2015

Ramón Boldú

dibuixos claudi
Acabo de sentir a la ràdio un comentari sobre el dibuixant de còmic català Ramón Boldú, de qui, reconec, no saber-ne gaire, motiu pel qual li dedico ara aquest post, perquè tu també el coneguis, si, com jo, no dominaves gaire el seu univers creatiu.



Ramón Boldú Salvador (Tarroja de Segarra, 1951) és undibuixant de còmic català, pioner del còmic autobiogràfic a Espanya.

dibuixos boldú

Traslladat als quatre anys amb la seva família a Barcelona, li agradava Anacleto, agente secreto de Manuel Vázquez, Corto Maltès d'Hugo Pratt, Hazañas Bélicas de Boixcar, La família Ulisses de Benejam i Tintin de Hergé, i als tretze anys ja intenta presentar les seves pàgines a diverses revistes.


Més tard va col·laborar també en la revista d'humor El Jueves i en la francesa Hara-Kiri.


Entre els anys 1976 i 1983 va publicar a la revista eròtica espanyola Lib una sèrie de còmics eròtics i humorístics titulada primer La meva parella i dos anys després Els Sexcéntricos.


Ha estat també director de diverses revistes, incloent El Víbora, on a partir de 1988 va crear una sèrie sobre les aventures del motorista Mario Gamma el Griego. 



L'any 1990, va començar a explicar la seva pròpia vida, amb un dibuix més ràpid, en una successió d'historietes que després serien recopilades com a Bohemio pero abstemio (La Cúpula) i Memorias de un hombre de segunda mano (Glenat


2 comentaris:

  1. I també a aquesta década, Ramón Boldú, te obres com "El arte de criar malvas" (on explique el seu segon divorci. El próleg es de Santiago Segura); un altra: "Bohemio pero abstemio" (on explique com va a arrivar a ser guioniste de una peli de Private amb el seu fill de 18 anys que li va fer de traductor, doncs a la producció porno de Private tothom parlave inglés), tambe acabe de fer un obra amb col.laboració de Ramón Pereira sobre la vida del poeta Miguel Hernández (amb próleg de Joan Manuel Serrat), aquest mateig any ha sortit "La vida es un tamgo y te piso bailando", on explique la guerra, la que van viure els seus avis, pares, etc.

    ResponElimina
  2. Gran amic i magnific personatge, que vaig tindre la sort de conèixer al Grup Zeta on treballàvem plegats.
    Soc víctima afortunada del seu sarcasme al ferme sortir en el seu llibre"Memorias de un hombre de segunda mano".amb el meu nom verdader i amb tota la barra (Fet que em va costar quasi el divorci, cosa que l'agraïre sempre).

    ResponElimina