Cercar en aquest blog

dimarts, 1 de setembre del 2015

Josep Canals, escultor

dibuixos claudi
Publico la informació que acabo de rebre sobre la propera exposició de  Josep Canals al Castell de la Bisbal d'Empordà que s'inaugura el divendres que ve, 4 de setembre, a la vegada que recullo, sinteticament, els comentaris que Maria Palau publicava al Punt Avui, l'any 2014, sobre l'artista.

  
Josep Canals (Sant Andreu de la Barca, 1955), no s'empetiteix quan reconeix que treballa per a altres escultors, conscient que té també una altra vida artística com a creador d'una obra tant personal, com poc coneguda pel gran públic, tot i que molt valorada pels entesos perquè té un lirisme propi. 


Canals és un escultor amb fixació per un sol tema: la cinta de Moebius, una forma misteriosa que han explorat altres creadors, però cap amb tanta obsessió com ell que començar a esculpir-ne a principi dels noranta, i encara no ha parat, ni sembla tenir cap intenció de fer-ho.

Hi ha molta puresa en les seves peces. S'hi deixa la pell perquè quedin ben acabades i irradiïn tota la seva intensitat. El seu procés creatiu neix de maquetes de poliuretà. És a petita escala on assaja l'harmonia que després aplica a l'escultura. 

 


Als noranta, buscava una solidesa que ara ha mutat en formes més subtils. La seva dèria més recent són unes formes esfèriques que volen soldar l'eterna fractura entre art i vida.

Metòdic i perfeccionista, Canals s'ocupa fins i tot de crear les peanyes, una autèntica prolongació de l'obra d'art que sustenten. Tot i ser un escultor d'adscripció tan clàssica –“m'hi hauria trobat ben còmode al renaixement”-, el seu treball no gira l'esquena a la contemporaneïtat, està compromès amb el seu temps perquè ens aporta allò essencial que tant ens priva la realitat d'avui: serenor i reflexió.

L'exposició que te actualment als Jardins de Torre Maria restarà oberta encara,  fins el 27 de setembre, data en que clouran totes dues.

http://josepcanals-escultura.blogspot.com.es/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada