Cercar en aquest blog

dimecres, 25 de març del 2015

Hèrcules buscant les Hespèrides

dibuixos claudi


Em plau publicar la informació rebuda ahir en relació a la signatura del conveni per restaurar la pintura "Hèrcules buscant les Hespèrides" d'Aleix Clapés, i retornar-la, després, al seu emplaçament original al Palau Güell.


 La pintura Hèrcules buscant les Hespèrides, de Clapés, tornarà al Palau Güell

 

 El director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, van signar ahir un conveni per restaurar l'obra  i retornar-la al seu emplaçament original al Palau Güell.


   
La pintura d'Aleix Clapés (1850-1920), amic i company de projectes d'Antoni Gaudí, estava situada al Palau Güell a finals del segle XIX i principis del XX, quan la família Güell vivia en aquest edifici projectat pel reconegut arquitecte. Actualment Hèrcules buscant les Hespèrides és propietat del MNAC arran de la donació que va fer Maria Lluïsa Güell, filla d'Eusebi Güell, l'any 1928.

 

Abans de ser exposada, aquesta obra de grans dimensions (428 x 352 cm) serà restaurada pel Museu Nacional a partir d'un projecte que contempla una actuació inicial al taller de restauració del mateix museu i una intervenció posterior al Palau Güell on es durà a terme la reintegració pictòrica, prevista per a finals d'abril.



De la mà de Gaudí, Clapés va realitzar la decoració pictòrica del Palau Güell  que inclou, a més de la pintura que ara s'exposarà, un conjunt de pintures a l'oli situades al saló central de l'edifici, alguns plafons de diverses portes de la planta noble i una pintura mural que estava situada a la façana lateral exterior del Palau Güell, que no s'ha conservat i que era molt similar a l'obra restaurada. Clapés també va dirigir la decoració pictòrica d'una altra de les obres mestres de l'arquitecte, la Pedrera o casa Milà.



El retorn d'aquesta obra al seu emplaçament original al Palau Güell, un edifici que forma part de la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, és fruit del treball que porta a terme el Museu Nacional per posar en valor el fons patrimonial que conserva i per col·laborar amb altres institucions. Aquest retorn de l'obra de Clapés al seu emplaçament original contribueix també a la recuperació de la figura de l'artista, un dels noms més singulars del modernisme català, les obres del qual es poden veure a la nova presentació de la col·lecció d'art modern del museu.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada