Cercar en aquest blog

dimecres, 15 d’octubre del 2014

Històries metàl.liques

dibuix claudi














"Històries metàl.liques. Art i poder a la medalla europea" és el títol de l'exposició que podràs veure des d'aquest divendres, 17 d'octubre, fins a l'octubre de 2015, a la Sala d'Exposicions Temporals del Gabinet Numismàtic de Catalunya, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que et convida a entendre la intensa i brillant activitat medallística que es va desenvolupar a Europa des del segle XVII al XIX, amb l'edició de les anomenades "històries metàl.liques".


Amb el nom d'"Històries metàl.liques" s'identificaven les sèries de medalles que commemoraven els principals esdeveniments d'un regnat, com el de Lluís XIV de França, Frederic el Gran de Prússia, o Napoleó, o dels altres grans monarques de la història europea que, d'aquesta manera, deixaven ferma constància del seu, suposat, noble pas per la terra.

  
La producció d''aquestes particulars "Històries metàl.liques" implicava un rigurós treball compartit entre erudits, artístes i tècnics, que, sota l'atenta mirada del sobirà, creaven aquestes sèries de medalles que transmetien les vivències personals, familiars, diplomàtiques, militars o socials, d'aquests monarques que veien, en cada medalla, la reproducció dels moments més brillants dels seus recoreguts vitals i dels seus llegats històrics, sempre, naturalment, des dels seus propis punts de vista.

  
Aquestes sèries de medalles es convertien, naturalment, en proves metàl.liques dels diversos fets històrics que identificaven cadascun d'aquests monarques, en la seva versió més propagandística i com a referents testimonials de tota una època.

Poc conegudes pel gran públic, es mostren ara al MNAC aquestes contundets "Històries metàl.liques", com a referents testimonials de la història europea del XVII al XIX, i com a mostra clara de l'esperit col.leccionista barceloní, contingut, naturalment, en les col.leccions d'un Museu que conserva, entre moltes d'altres meravelles històrico-artístiques, aquestes sèries exposades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada