Cercar en aquest blog

dimecres, 27 de novembre del 2013

Nicolás Müller

La Sala Canal de Isabel II (Santa Engracia, 125. Madrid) presenta, des de demà, dijous 28 de novembre de 2013, al 23 de febrer de 2014, l'exposició, organitzada per la Comunidad de Madrid i La Fábrica,  "Nicolás Müller. Obras maestras" que commemora el centenari del naixement (Orosháza, Hongria, 1913) d'aquest fotoperiodista que, tot i el seu orígen hongarès, consta en la història com a una de les figures fonamentals del fotoperiodisme espanyol des que va visitar Espanya l'any 1947, per instal.lar-se, finalment a Astúries, on va morir l'any 2000, als 86 anys.


Nascut en el sí d'una família de jueus eclèctics en ambient propici a l'absorció de qualsevol influència externa, en Nicolás va rebre la seva primera càmera fotogràfica i una primera ràdio de galena el dia del seu Bar Mitzvah (confirmació de la fe jueva), i d'un primer amor per al món de la ràdio va passar, progressivament, a la gran passió per al de la fotografia, de manera que l'any 1938, quan  va haver de fugir del país per la persecució nazi, tot i que no era practicant, ja tenia un bon bagatge com a fotògraf documentalista amb interessants treballs sobre la situació feudal dels camperols hongaresos.


El forçat camí de l'exili el va portar per França, Portugal i el Marroc, assimilant ambients geogràfics i cultures diverses, per arribar, finalment, a Madrid convidat a fer-hi una exposició per La Revista de Occidente, a la vegada que obria estudi de fotografia on va retratar molts dels grans personatges de la vida cultural espanyola, com ara Ortega y Gasset, Azorín, Pío Baroja, o Vicente Aleixandre, entre d'altres, tot i no oblidar mai el seu interès pel fotoperiodisme amb treballs documentals arreu de les terres espanyoles, amb mirada centrada especialment en els seus aspectes més dèbils, i en els rostres que reflectien aquella sensació de temor que sempre l'acompanyava, com a fugitiu del seu propi món d'infantesa.


Nicolás Müller treballava habitualment amb càmera de gran fomat, amb semi-flash i revelat en un format quadrat que li permetia particulars composicions piramidals, i estructures constructives fidels a la puresa funcionalista dels nous corrents europeus en arquitectura i disseny, i les seves diverses aplicacions gràfiques.



L'exposició "Nicolás Müller. Obras maestras" reuneix 125 fotògrafies en blanc i negre, seleccionades per Chema Conesa, comissari de la mostra, de l'arxiu personal del fotoperiodista, de 14.000 negatius, que la seva filla, la també fotògrafa Ana Müller, ha cedit amb motiu de l'exposició que commemora el centenari del naixement del seu pare.


http://www.lafabrica.com/es/

http://lafabrica.com/es/photogaleria/31/nicolas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada