Cercar en aquest blog

dissabte, 23 de març del 2013

Raoul Dufy

Raoul Dufy, nascut a Le Havre el 8 de juny de 1877 i mort a prop de Forcalquier, un 23 de març, com avui, però de 1953, va ser un polifacètic i prolífic artista francès, de perfils pictòrics, muralistes, gràfics, il.lustratius, ceramistes, tapissaires i tèxtils, que va saber projectar la joia de viure per mitjà de composicions de textura fauvista, cromaticament esclatants i formalment imaginatives, que parlaven dels costums habituals d'una societat benestant que gaudia del plaer de la navegació amb atractius velers, de les festes el.legants, dels sofisticats esdeveniments musicals, de les curses de cavalls, i de les cites mundanes a l'aire lliure en els llocs de moda, que reflectia amb pinzellada àgil, creant el seu propi estil taquigràfic, com a síntesi dels corrents que havia anat assimilant progressivament, des dels paisatgistes impressionistes, a la sensibilitat constructiva cubista, tot passant per aquest fauvisme visceral i ferotge que va entendre quan va descobrir l'obra de Matisse.




Tot i que va deixar l'escola, als 14 anys, per anar a treballar en una companyia importadora de cafè, quan en tenia 18 ja va començar a assistir a l'Escola de Belles arts de Le Havre, mostrant ja aquesta inclinació natural per a l'art que, després de fer el servei militar, va continuar perfeccionant becat a l'Escola de Belles Arts de París, al costat de Georges Braque, un dels pares del cubisme, conjuntament amb Picasso.
 

L'accent decoratiu de moltes de les seves obres i la seva dedicació a activitats no estrictament pictòriques, com a autor de dissenys per al món de la moda o dels interiors de les cases, va fer que el treball creatiu de Raoul Dufy no fos molt ben considerat per la crítica del seu temps, que mai no va saber  tractar-lo pels valors intrínsecs de la seva pintura, sinò per aquesta subtil dependència als conceptes de funcionalitat que dominava moltes de les seves altres activitats, supeditades, habitualment, als gustos d'una classe social poderosa i de provada superficialitat.





Sigui com sigui, Raoul Dufy és l'autor d'una de les pintures murals més grans que s'hagi fet mai , quan va executar, amb creativitat i enorme dedicació, entre 1936 i 1937, els 624 m2 de panels pictòrics de "La Fée Electricité" que li van encarregar per al Pavelló de l'Electricitat de l'Exposició Internacional de París, i que ara ens conserven al seu Museu d'Art Modern, amb el seu missatge d'honor etern als valors positius de l'electricitat com a força fonamental de progrés humà.



Més enllà de tota la temàtica social que va tractar Raoul Dufy en la seva pintura, i al marge de tots els altres àmbits creatius que li van interessar, he triat les flors que van estimular constantment la seva sensibilitat, captant la seva mirada i dirigint el seu gest sobre la tela, per il.lustrar el blog que avui canta el seu pas per la terra en moment primaveral de gernació floral especialment esclatant.


 http://es.wikipedia.org/wiki/Raoul_Dufy



1 comentari:

  1. Very interesting, thank you.
    We are also big fans of Raoul Dufy, but just recently came across his brother Jean's work, have you seen it? Was it ignored because it was similar?
    More here about their tricky relationship and some pics. http://www.normandythenandnow.com/an-eye-for-beauty-in-le-havre/

    ResponElimina