Cercar en aquest blog

divendres, 10 de febrer del 2012

Agustín Cárdenas

Problemes internàutics van fer impossible, ahir, la gestió del meu blog, de manera que avui, normalitzada ja la situació, m'aproximo a l'obra de l'escultor i pintor cubà Agustín Cárdenas Alfonso, nascut a Matanzas el 10 d'abril de 1927 i mort a l'Havana el 9 de febrer de 2001, després de viure una vida de 77 anys plenament dedicada, amb enorme èxit, a la creació plàstica en el seu vessant més surrealista i, sobretot, per mitjà de la contundència del llenguatge de l'escultura.


Tot i el seu origen humil, l'Agustín, va aconseguir ocupat un lloc preeminent en el context de la plàstica cubana amb projecció internacional, constant com a una de les figures més importants de l'art cubà del XX, al costat del pintor, negre també com ell, Wifredo Lam.


Format inicialment a Cuba, va ser un dels membres del grup "Els Onze" de l'Havana, per establir contacte posteriorment, a París, amb els surrealistes, acceptant la seva filosofia vital i la corresponent pràctica artística, fins arribar a rebre el Premi de la Biennal de París de l'any 1965, de la mateixa manera que, l'any 1995, va rebre el Premi de les Arts Plàstiques de l'Havana, com a reconeixement definitiu a la seva qualitat creativa.


El seu camí evolutiu va estar determinat pels materials que va anar fent servir, des d'una primera etapa marcada pel treball fet amb fusta, als últims en bronze, tot passant perl granet, el marbre i el basalt.



André Bretón, un dels popes del surrealisme va dir d'ell coses tan fantàstiques com que era com una libèl.lula amb mà sensible i estat d'anim creatiu altament privilegiat capaç de fer moure, com un saxofon, la cintura de les dones belles.


Les seves arrels negres van donar a l'escultura, d'arrodonides formes i dimensió surrealista, de Cárdenas, un to especial que les fa inconfusibles.


Agustín Càrdenas va morir el 9 de febrer de 2001 a causa d'una malaltia cerebral degenerativa, deixant l'herència de la seva obra i cinc fills, només un dels quals va seguir també el seu camí artístic, com a pintor i escultor, mantenint viva la seva llavor creativa.

 http://es.wikipedia.org/wiki/Agust%C3%ADn_C%C3%A1rdenas_Alfonso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada