Cercar en aquest blog

dimecres, 18 de gener del 2012

Renato Guttuso

El pintor sicilià Renato Guttuso (Bagheria, 26 desembre, 1911-Roma, 18 gener, 1987) va ser un bon representant, tant de l'expressionisme plàstic, com de la cultura eurocomunista italiana.



De l'avi va rebre el culte a la llibertat, i del pare, el tipògraf i aquarel.lista affeccionat, Gioacchino, Guttuso, un amor per a l'art que també va trobar a l'estudi de Domenico Quattrociocchii a la botica del pintor dels "carreti siciliani", Emilio Murdolo, i que van començar a donar bons fruits quan, amb només 13 anys, en Renato ja va fer els seus primers quadres, datant-los i firmant-los acuradament, com si ja intuís que havien de ser l'inici real d'una autèntica vida d'artista.



I no es va equivocar gens, perquè Renato Guttuso, va ser finalment el pintor que semblava que havia de ser de petit, produïnt una obra que s'inspiraria en els pintors sicilians "paesaggisti" del 1800, en alguns pintors francesos, com Millet, i en alguns artistes coetanis, com Carrà, amb referents també importants de l'art del retrat, i amb enormes connexions amb la terra nadiua, Bagheria, arrel i mare de tot el que va fer, com ell afirmava sempre.


La seva "Crucifixió", va ser el quadre que li va donar tanta fama com problemes amb els grups feixistes i el clero, per la força d'aquest símbol que l'artista va fer servir per denunciar els horrors de la guerra, referint-se, a la vegada, a tots aquells que pateixen ultratge, presó o tortura, per defensar els seus ideals.


Sensible als efectes de la part més fosca de la humanitat, Renato Guttuso, es va aproximar, també, a l'universs fascinant de Dant, fent una sèrie de dibuixos acolorits, publicada amb el títol de "Il Dante di Guttuso", com a exemples clars de la història dels homes.


Guttuso es va casar amb Mimise, que seria tan bona esposa com model, tot i que, als anys 70, fa una sèrie de pintures dedicat a la importància de la figura femenina, tant en la seva obra, com en la seva vida, al costat d'una bona col.lecció de retrats dedicats a Marta Marzotto, musa inspiradora i model preferida durant molts anys.


Després de la mort de la seva esposa, en Renato, que només tenia un fill adoptiu, es queda tan sol, que s'apropa, curiosament, a la fe cristiana, amb la voluntat de defensar els valors humans i la misericòrdia per als oprimits, encara que fos la última cosa que fes a la seva vida.


I, la veritat, és que poques més en va poder fer, perquè Renato Gattuso va morir un 18 de gener, com avui, però de 1987, després d'un notable recorregut vital i professional, que va fer que algun crític veiés en ell una revelació i una autèntica afirmació siciliana.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada