Cercar en aquest blog

dimecres, 23 de novembre del 2011

El Lisistski

Lazar Márkovich Lisistki, més conegut com a Lisistki, va ser un dels grans artistes russos de tots els temps, dissenyador, fotògraf, mestre, tipògraf, i arquitecte, i home fonamental de l'avantguarda russa, en el desenvolupament del suprematisme, l'art abstracte i el constructivisme.


Lisistki (23 novembre/1890-30 desembre/1941) creia que l'artista era un agent fonamental del canvi social, i aquesta creença va animar tota la seva obra de marcat caràcter social i polític, quan va ser necessàri, a l'hora que es preocupava també d'assolir objectius estètics nous, que van ser també absolutament revolucionaris, tant en el camp del disseny, com en el de la tipografia i el.laboració de llibres, i en el de l'arquitectura, el fotomuntatge o la pintura.


Les seves solucions plàstiques van influir poderosament en moviments artístics europeus de pès, com ara la Bauhaus, De Stijl, o totes les alternatives marcades per l'essència constructivista del moment, deixant, ben marcada la seva emprempta, en tot l'ambit del disseny gràfic del segle XX.



La necessitat de fer de l'art un arma de canvi social i polític, la va satisfer, de manera especial, com a organitzador d'exposicions, per mitjà de les quals la connexió amb el poble era més immediata i més efectiva la recepció del missatge desitjat. Al marge de l'interès internacional que va despertar tota la seva obra de creació personal, va ser aquest vessant de responsabilitat expositiva, el que li va donar els reconeixements més sentits, al llarg de la seva vida.


Poc abans de morir, l'any 1941, El Lisistki, encara va dissenyar un cartell de propaganda soviètica que animava el poble a construïr més tancs per lluitar contra l'Alemanya nazi.  I, jo, que no crec gaire en l'art polític, reconec la seva importància i necessitat en moments clau de la història de la humanitat, sobretot, per mitjà de cartells, com el que il.lustra l'últim capítol de la construïda vida creativa de Lisistki.

http://es.wikipedia.org/wiki/El_Lissitzky

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada