Cercar en aquest blog

dimarts, 27 de setembre del 2011

Carmelo Arden Quin

L'any 1935, el pintor uruguaià Carmelo Arden Quin, va assistir a la conferència de Joaquín Torres García "Geometría, creación, proporción", i va quedar tan satisfet del seu contingut que, des d'aleshores, va inclinar-se cap a l'abstracció geomètrica, amb tanta fidelitat, que aquesta tendència va determinar el contingut de les seves obres fins al final de la seva llarga vida, tenint sempre a Torres García com a gran referent i autèntic mestre.


Carmelo Arden Quin, nascut a l'Uruguai el 6 de maig de 1913 i mort, als 97 anys, a França, el 27 de setembre de 2010, va ser un notable pintor i escultor tot seguint els postulats essencials del Moviment Madí, del qual en va ser fundador conjuntament amb l'artista plàstic i poeta argentí-hongarès, Gyula Kosice.


El Moviment Madí o Art Madí, creat l'any 1946, va néixer com a proposta ideal per a totes les branques artístiques, des de la pintura a l'arquitectura, tot passant pel teatre, la dansa, la música, el dibuix i l'escultura, amb la seva voluntat de portar a l'extrem els conceptes de "creació" i "invenció", amb la finalitat d'alliberar la creció artística de qualsevol limitació externa a l'obra mateixa, per aconseguir expandir, sense límits, totes les possibilitats derivades de la continuïtat de l'obra d'art.


La paraula "Madí", segons alguns, ve del lema republicà de la Guerra Civil espanyola "Madrí, Madrí, no pasarán", però també es considera com un acrònim dels quatre conceptes artístics bàsics que animaven aquesta tendència: Moviment, Abstracció, Dimensió, Invenció.
Gyula Kosice, per la seva banda, va afirmar, en una ocasió, que el terme "Madí" va surgir com a fruit d'un acte de creació pura, sense cap significat particular, de manera que "Madí" com "Dadà" podia tenir, de fet, qulasevol significat.


Si vols aportar alguna alternativa al terme "Madí", pensa-hi ara, mentre contemples l'obra d'un dels artistes que va donar sentit a aquest moviment durant tota la seva llarga vida, Carmelo Arden Quin.

http://es.wikipedia.org/wiki/Carmelo_Arden_Quin

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada