Cercar en aquest blog

dimarts, 30 d’agost del 2011

Robert Crumb

Si tens una certa edat, o si no la tens però t'interessa el món del còmic, segur que sabràs reconèixer, entre mil, els dibuixos i les il.lustracions de Robert Crumb, per la seva exuberant i complexa grafia, i pels seus continguts politicament incorrectes i el seu fort component sexual.

Curiosament, Robert Crumb, nascut a Filadelfia el 30 d'agost de 1943, va ser un dels cinc fills d'un militar de carrera de pensament catòlic i conservador que, indirectament, va potenciar, pèr natural oposició, la capacitat crítica del seu fill contra els valors establerts i a favor de tot el que els podia destruir des de la base i de la manera més crua possible.


En Robert es va interessar des de ben jovenet pel dibuix, però no va ser fins a l'any 1967 quan, a Califòrnia, en ple esclat de la psicodèlia i del flower power, va editar el primer número del seu fanzine Zap Cornix, que es va convertir en l'acte oficial del naixement del còmic underground.


Fidel a les seves obsessions sexuals i als seus lliures plantejaments polítics, Crumb ha anat desenvolupant una carrera com a historietista i il.lustrador plena d'èxits, tot i que sempre s'ha mogut al marge de la indústria. El fil conductor de moltes de les seves histories dibuixades és, justament, aquesta relació difícil que sempre ha tingut amb les dones, tot i que, com ell afirma amb cert cinisme, l'èxit ha fet que les coses hagin canviat una miquetan en aquest complex àmbit de les relacions entre sexes, teoricament, complementaris, que no contraris.


Crumb, que és també un gran afeccionat al blues, va crear el seu propi grup Cheap Suit Serenaders, on hi toca el banjo, de manera que aquesta activitat podem dir que és el seu "violí d'Ingres", com a complement a la seva tasca professional d'àcid dibuixant.


Robert Crumb, lloat per uns i criticat per altres (sobretot per les dones), ha obert camins nous al món del còmic i de les històrietas gràfiques, no només per la seva manera personal, ruogosa i directa, de dibuixar, sinó per la seva gosadia al parlar de temes que altres no haurien pogut ni imaginar, ni s'haurien atrevit ni a dibuixar ni a verbalitzar!

http://es.wikipedia.org/wiki/Robert_Crumb








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada