Cercar en aquest blog

dilluns, 15 d’agost del 2011

Paul Signac

Va estudiar arquitectura, però als 18 anys va abandonar aquesta carrera per començar-ne una altre de molt més lliure i imaginativa com a pintor, arribant a esdevenir un dels artistes francesos més famosos del seu temps, com a capdavanter, al costat de Georges Seurat, de la curiosa i acurada tècnica puntillista.


Possiblement ja hauràs endevinat que et parlo avui de Paul Signac i, possiblement també, que ho faig, com en altres ocasions, perquè aquest gran pintor francès va morir, als 72 anys, un 15 d'agost, com avui, però de 1935. Bon dia doncs per recordar el seu pas per la vida i els traços essencials de la seva obra plàstica.


Paul Signac va ser un pintor de formació autodidàctica molt marcat per la teòria dels punts de color pur, que va desdenvolupar per primera vegada en Seurat, convençut que la combinació cromàtica es produeix en la retina de l'espectador i no sobre la mateixa tela, de manera que les taques de color esdevenen formes concretes en la mirada dels qui contemplen els quadres.


Signac va ser tant navegant com pintor, aconseguint fusionar aquestes dues passions al llarg de la seva vida, anant de port en port de tota la Mediterrània, fins a Constantinoble, a partir de la seva base a Saint-Tropez, pintant tots els paisatges que s'oferien nítids a la seva mirada, primer en petites i acolorides aquarel.les quasi instantànies, i després, en olis treballats amb intensitat en el seu taller.


Signac va ser element pont entre els impressionistes i els fauvistes, amb influència directa sobre pintors tan potents com Matisse o Derain. En temps d'estiu, com d'ara, navegar i pintar com va fer el gran Signac, em sembla una opció excel.lent, tot i que calen dues condicions bàsiques, tenir la passió per a la pintura i, naturalment, tenir el vaixell necessàri per fer possible el somni!

http://es.wikipedia.org/wiki/Paul_Signac






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada