Cercar en aquest blog

divendres, 26 d’agost del 2011

Frans Hals

La manca de documentació fidel no permet concretar quin va ser l'any exacte del naixement de Frans Hals, el pintor neerlandes del barroc flamenc, tot i que si que se sap que ho va fer a Anvers, com també sabem, amb precisió, que va morir el 26 d'agost de 1666 a Haarlem, després de demostrar, al llarg de la seva vida, la seva saviesa pictòrica i la seva especial sensibilitat per captar l'essència de les persones per mitjà del retrat, gènere del qual va ser un autèntic mestre.


Hals dominava la llum dels quadres amb la mateixa gràcia que feia servir els seus àgils pinzells, fins al punt de fer pensar que les seves obres sorgien gairebé espontaniament, amb la mateixa immediatesa que qualasevol nota o apunt preparatori, tot que estudis posteriors han demostrat l'existència d'un treball lent i acurat, amb la utilització de diverses capes de pintura, com es feia habitualment aleshores.

  
L'any 1610 Frans Hals es va casar amb Anneke Hermansz, en un matrimoni, pel que sembla, infeliç, que va implidcar també acusacions formals contra el pintor, per maltractament. Que no pintés cap retrat d'Anneke, cosa habitual aleshores, sembla conformar que la vida familiar no va ser gens estimulant, tot i que va ser curta, ja que Anneke va morir l'any 1616, després de parir dos fills d'en Frans.

  
El mateix any de la mort d'Anneke, Frans Hals, es va casar amb Lysbeth Reyniers, va tenir 8 fills i una vida plena de dificultats econòmiques, tot i que se la guanyava bé pintant i fent altres feines com ara la de marxand, de restaurador d'art i de mestre de pintura.


Ajudat per uns i altres, Hals, va viure com va poder, fins a la seva mort l'any 1666, deixant, en el seus fantàstics retrats, l'essència dels retratats i la seva pròpia ànima, que és exactament aquesta que avui palpita en aquest blog.

http://es.wikipedia.org/wiki/Frans_Hals


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada