Cercar en aquest blog

dissabte, 30 d’abril del 2011

La nit de Walpurgis

La nit del 30 d'abril a l'1 de maig és la famosa, lluminosa i tenebrosa alhora, Nit de Walpurgis, a grans regions de l'Europa Central i del Nord, coneguda entre nosaltres senzillament com a Nit de Bruixes, similar a la que celebrem per Sant Joan.



Es tracta d'una nit màgica farcida de connotacions i creences diverses que barregen tradicions vikingues i celtes amb religiositat cristiana. L'origen és una tradició vikinga difosa pels celtes que celebra el pas natural de l'hivern a la primavera en honor al Déu del Foc Belenos tot renovat pobles i persones amb el foc i el fum de les fogueres.



Una nit de caràcter pagà, associada també a la fertilitat i adoptada en alguns punts per a l'us de la bruixeria en connexió directe amb un suposat anniversari de Satanàs, que té, de fet, el nom de la santa cristiana Walpurguis, nom sant amb el qual es coneix  la religiosa benedictina anglesa Walburga de Heidenheim (710-779) en nom de la qual s'encendrien les fogueres per combatre el poder del Maligne, transformant, com tantes altres, aquesta festivitat pagana en ritual cristià.





Es pensa també que Santa Walpurgis no és més que la cristianització de la deessa pagana que els teutons anomenaven Walpurgis, els celtes Beltane, i es romans Flora: la deessa àvia Maia, de la mort i la fertilitat, que odiava els matrimonis monògams, raó per la qual les parelles joves no es casaven mai durant el mes de maig, sinó que esperaven a fer-ho el juny!




Celebrem, sigui com sigui i a la nostra manera, aquesta nova Nit de Walpurgis mentre contemplem la visió goyesca de tot aquest món d'aquelarres, bruixes, foc, fum, i forces divines i satàniques, i renovem també les nostres energies més profundes!


1 comentari: