Cercar en aquest blog

dilluns, 18 d’abril del 2011

Actualitzant el passat

Com veus, ultimament, em plau rastrejat el passat de tant en tant a la recerca dels noms qua van donar vida a l'art del seu temps i que han alimentat, després, la nostra imaginació creativa, amb més o menys intensitat, passant a fomar part d'aquest patrimoni universal comú i d'un imaginari plàstic que ens pertany per llei natural de vida, si ens interessa la qüestió i volem dedicar-li una part del nostre temps vital.







Em plau, doncs, recordar-te avui, el pintor Gustave Moreau, perquè aquest artista francès precursor del simbolisme i cèlebre per la seva estètica decadent, va nèixer a París el 6 d'abril de l'any 1826 i va morir el 18 d'abril de 1898, és a dir, fa avui, exactament, 113 anys.



En Gustave, tot i haver nascut en el sí d'una família burgesa, no va trobar cap obstacle per canalitzar correctament la seva vocació artística, i es va anar formant com a pintor seguint, d'una banda, les directrius dels pintors François-Edouard Picot i Théodore Chassériau, els seus mestres, i de l'altra, els grans mestres clàssics italians, com ara Miquel Àngel, Rafael, Correggio o Carpaccio, dels quals va prendre notes directes en els seus viatges per diverses poblacions italianes.
















Gustave Moreau es va distingir sempre, personalment, per la seva misantropia i, professionalment per la seva pintura a cavall entre el romanticisme i el simbolisme, farcida d'adolescents andrògins i fascinants dones perverses, en comoposicions d''atmosferes misterioses, rerafons onírics, referents orientals i ambients decadents.


L'obra de Gustave Moreau va influir també en la d'altres pintors, com ara Matisse, Marquet i Georges Rouault i en la dels futurs surrealistes, i va ser també suggerent per al món de la literatura. El seu llegat va ser el seu taller de treball, convertit posteriorment en l'actual Museu Gustave Moreau, que conserva casa i estudi en el seu estat natural, i un miler de les seves pintures i uns 5.000 dels seus dibuixos. Prou material, diria jo, perquè puguis conèxier, com cal, la curiosa personalitat de Gustave Moreau!

http://es.wikipedia.org/wiki/Gustave_Moreau
http://es.wikipedia.org/wiki/Gustave_Moreau#Museo_Gustave_Moreau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada