Cercar en aquest blog

divendres, 25 de març del 2011

Goya, en el record

Em plau recordar avui la figura de Francisco de Goya, perquè justament en un dia com avui, 25 de març, però de 1789, Goya va ser nomenat pintor de cambra per carles IV. Un pintor lluminós al costat de la reialesa i tenebrós alhora quan va saber reflectir la tragèdia de la Guerra de la Independència que va enfrontar les tropes invasores franceses napoleòniques amb els patriotes espanyols que s'hi van oposar.

Ara tens també l'oportunitat de veure aquest costat fosc de Goya, i de la vida en situacions límit, a l'exposició "Goya-Desastres de la guerra" que ha organitzat Ibercaja amb motiu de la commemoració del bicentenari de la Guerra de la Independència i de la pròpia creació dels gravats, i que ara es presenta, fins al 29 de maig, al Museu Diocesà de Barcelona.

Veuràs la primera sèrie completa dels "Desastres de la guerra"  formada per aquests 80 aiguaforts que va fer Goya entre 1810 i 1814 com a cronista gràfic dels terribles esdeveniments que van determinar tant sagnant i cru enfrontament bèl.lic. Amb la precisió de la seva ma i la profunditat de la seva mirada crítica i satírica, Goya va saber mostrar les atrocitats comeses per les tropes napoleòniques, però també les salvatjades habituals de les guerrilles i de la massa incontrolada, en un context social que va posar en evidència el fracàs de la raó en la que tant confiaven els il.lustrats de l'època.
                                                                                 

  
Goya va ser el gran precursor dels reporters gràfics del segle XX, que amb les seves fotografies ens han ajudat, malauradament, a continuar observant la tragèdia de tantes guerres, sense aconseguir, malgrat la cruesa de les imatges, que s'cabin els eterns enfrontaments violents entre els homes, siguin quines siguin les seves causes i les seves suposades justificacions.







http://w3.bcn.es/ab/asia/equipament/controller/0,2317,1653_71861_2,00.html?accio=fitxa_eq&idEquip=920860
http://www.ibercaja.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada